Tratat de „iubire”

Cuvantul „iubire” este atat de compromis si de pervertit incat abia mai gasesc contexte in care sa il pot folosi si sa fie relevant.

Fiecare isi cauta iubirea undeva, in ceva, iar ea este tradusa „in limbaje”, adica in functie de cat de satisfacut ii este interesul. Pentru unii e iubirea idilica, romantismul anestezic, pentru altii e importanta personala pe care o primeste, pentru unii e conditionata de diferite „clauze”, pentru altii de idei abstracte, pentru altii e siguranta aceea falsa care le amorteste fricile si ii menajeaza fata de ei insisi, ii tine departe, etc.

Cum poti zice ca iti iubesti prietenii, daca nu ai disponibilitatea discutiilor sincere, fara teama de a iesi sifonat, asumandu-ti asta? Cum poti zice ca iti iubesti copilul, daca te dezamageste orice alegere diferita de proiectia ta? Cum poti spune ca iti iubesti partenerul, daca ajungi sa il urasti in cazul in care isi permite sa fie altfel decat tu vrei, daca isi permite sa fie el, respectandu-si sufletul, atractiile fata de ceilalti, pasiunile, etc?

Iubirea e vazuta ca un raport de suveranitate, iar respectul e confundat cu impunerea si acceptarea conditiilor. Daca cel pe care il iubesti, nu respecta ceea ce tu ceri (statut cumparat cu dominare sau vanzarea propriei libertati), relatia devine una de ura?

„Iubirea neconditionata” poate exista doar „cu conditia” sa fii om. Celor ce aleg, dupa orice ai face, sa mearga pe drumul fricilor, pretentiilor, lacomiilor, nevoilor de securitate, etc nu poti decat sa arati respect fata de asta si sa ii lasi in pace. Cu acestia din urma, tocmai din iubire, nu le imputernicesti iluziile, tratand cu fermitate si pastrand distanta. 

Securitatea omului liber este resimtita intre cei asemeni lui. Pentru el e importanta umanitatea, doar ea ii daruieste siguranta si liniste, dar daca esti atasat de ideea sigurantei, vei accepta orice conditii pentru asta, precum sclavul ce isi cauta stapan doar ca sa aiba ce manca si unde dormi. Dar daca iti cauti siguranta, alegandu-ti „iubirea” in functie de asta (cat de „serios si de casa” pare) atunci ce iubesti si dupa ce criterii? Pe cel care are cea mai buna oferta si pare cel mai potrivit profilului?

O forma (probabil cea mai frecventa) prin care poti lovi o fiinta vie este orice tip de conditie (si cand spun conditie ma refer la cea in interespersonal, nu la cea cu scop educativ, adica fermitatea si incoruptibilitatea de care ziceam). Agresiunea sta in ceea ce incerci sa iti ingradesti tie si celuilalt. O forma agresiva este de exemplu relatia de cuplu asa cum e vazuta azi, exclusiva, mono sau raportarea la parintii/copiii nostri, importantele de sine ce le cautam la ceilalti, alegandu-ne prieteni dupa cat de bine ne vad, etc. Un parinte agresiv cu copilul lui (aicima refer inclusiv la modul in care are pretentia sa urmeze anumite profesii, etc) nu este tot una cu un parinte ferm, care stie sa ii atentioneze o aroganta de exemplu, fara incarcatura emotionala de fond si stie sa ii incurajeze orice comportament lucid.

Orice tensiune dintre oameni nelamurita, necesita pusa pe masa, obiectiv, cu intentia solutionarii, altfel separa oamenii si degradeaza intimitatea. Insa pentru a avea intimitate cu ceilalti, e necesar sa o ai cu tine insuti. Sa iti asumi vulnerabilitatea si sinceritatea. Sa ai curajul sa te vezi cand esti „la furat” si sa ai smerenia de a o recunoaste si expune. Asta inseamna fermitate interioara, incredere, neidentificare cu un anume comportament si transparenta…..de aici incolo, mai putem vorbi de iubire. In rest, e ipocrit sa i se dea tot felul de forme si sa se expuna ca si cand ai sti ce e aia. Primul pas este sa accepti ca nu stii. Exista relatii cu substrat autentic si legaturi reale, dar alterate de mucegaiul posesiei, controlului, etc. Compromisurile acestea netratate si intarite anuleaza si duce la consumul interior al fiecaruia si la consumul dintre oameni.

10303756_678721088863323_7112894111220604596_n

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s